Ja no sabem com reciclar

6 years ago by in Aligual! Tagged: , , , , , , ,

by NoPilla Productions.
Contra-anunci de la campanya ‘Envàs on vas’ d’Ecoembes i Ecovidrio, ja que no entenem que no es recicli pel tipus de material sinó per si el fabricant d’un determinat producte ha pagat o no la taxa corresponent de reciclatge (fletxes). Els acords entre l’Administració i els gestors de residus ens han deixat sense entendre què hem de reciclar, com i per què.
Un ‘tupper’ és un envàs, de plàstic. Pot anar al groc? El got de ‘Nopilla’ és un envàs, però també un got de vidre. Si es trenca, pot anar al contenidor verd? En el primer cas, el productor no ha pagat la taxa corresponent; en el segon sí. Això determina el tipus de contenidor al que ha d’anar el residu? I què fem amb tots els envasos que provenen de comerços xinos i d’altres, que no tenen les fletxes? O no depèn de les fletxes de reciclatge? I quan hom mira la pàgina web envasonvas.cat, es troba que una caixa de fusta ha d’anar al groc, i que una oliva que hagi estat envasada (‘restes de conserves’) no pot anar al contenidor d’orgànic. Oi que tot plegat és un embolic?!
I el més important de tot, que sembla que l’objectiu de la campanya no sigui aconseguir un millor reciclatge, sinó que fem de filtre per controlar els fabricants que han pagat les taxes de reciclatge corresponents.
No entenem un model de reciclatge basat en ‘qui paga què’, ja que sigui com sigui ho acaba fent el ciutadà (bé via impostos, bé via el cost final d’un producte). Volem un model de reciclatge que es preocupi per revaloritzar al màxim (sense cremar) el residu. També volem que se’ns expliqui què es fa realment amb els residus que seleccionem. Per què reciclem? Per cremar? Per anar a l’abocador? Una vegada coneguem tot això ens serà més fàcil entendre què va a cada contenidor i per què.

Administrador d'Aligual.cat!

  • Published: 369 posts

Leave a Comment


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.